projekt beskrivning

I Lugano förvandlades en gammal chokladfabrik till en arbetsyta

I uppsättningen av en viktig historisk industribyggnad och i det centrala området i Lugano har Ticino-filialen av ett ingenjörsfirma, TBF-partner, överfört sitt nya kontor.

Inredningsprojektet, som anförtrot MD Creative Lab-studion, gjorde det möjligt att sträva efter att uppnå en praktisk, hälsosam och användbar miljö för sina medarbetare. Fastigheten ligger i Lugano Besso och byggdes mot slutet av 19-talet som en chokladfabrik av företaget Tobler, representerar en arkitektonisk unik i staden.

Det är en av de få urbana industribyggnader som fortfarande finns i vår region med över 3,000 2 mXNUMX kommersiella och hantverksytor. Närheten till stationen och motorvägstillträde gör det till ett objekt av särskilt intresse. Med tanke på dess arkitektoniska egenskaper är fastigheten skyddad från en historisk och kulturell synvinkel.

Ett byggprojekt för återhämtning och förbättring, följt av arch. Lorenzo Cotti, tillåter en komplett frukt enligt gällande standarder. Arbetena startade 2019 och utformades för att få kuvertet och all teknisk utrustning upp till standard, i sin slutfas tillät de anpassningen av utrymmet till kundens kontor. En studie som behandlar tvärvetenskaplig teknik som miljöskydd, anläggning, samt avfalls- och vattenrening.

Byggnaden lämpar sig perfekt för att införa ett öppet kontor: skapa en känsla av förening och mänsklig interaktion mellan kollegor. Sträckt över ett område på över 330 kvadratmeter, har utrymmet 4 meter högt i tak, gjutjärnspelare och karakteristiska fönster med Alperna i bakgrunden och har en stark industriell charm.

Från ingången markerar en röd sicksack på golven i enkel cementmurbruk det centrala området i hyllorna. Toppad med cirkulära lampor i ljudabsorberande tyg är deras höjd lämplig för ett snabbt stående möte eller för att se ritningarna. Längst ner finns mötesrummen, där blå regerar. Rummen är avgränsade av lätta interna avdelare och har namnen på platserna för Ticinos landskapsarv. Inuti, för att optimera miljöns akustik, har ljudabsorberande paneler tillverkat av material med variabel densitet, vilket möjliggör selektiv absorption vid olika frekvenser.

Driftsstationerna återvinns från tidigare kontor. Utrymmet var ganska spridda och mer spännande projekt tillsammans med tillväxten av aktiviteter var bara några av orsakerna till planeringen av flytten. Förändringen av arbetskonceptet var möjlig tack vare den typ av befintliga möbler, som utnyttjar det modulära systemets potential. Anpassad till förändrade omständigheter har de omkonfigurerade möblerna skapat nya operativa öar. Det gröna bladverket, utformat för att pryda arbetsstationerna, hjälper till att syre utrymmet.

Det verkliga centrum är mottagningen, som domineras av receptionen, gjord som en enda bit syntetisk sten som ”ler” och visar sin perforerade röda foder. Bredvid det finns ett informellt brytområde: med stora akustiska lampor, klädda fåtöljer och en soffa i loftstil i läder och tyg, med synliga gångjärn. Element som det retro röda kylskåpet ger en lekfull och informell aspekt på detta område, medan stålköket och de svarta linjerna på spårlamporna balanserar allt med allvar och hårdhet.

Med tiden föddes också kontorstraditioner: Kaffebaren bevittnar detta. Från resor och tillförlitlig rostning tar studionens medarbetare de mest varierande kaffeblandningarna och ger liv till smakprov.